Els Monjos - L'Arboç

Els Monjos - L'Arboç
Els Monjos
L'Arboç

Per les terres del riu Foix

Descripció general

Aquesta etapa, tot i començar d’una forma una mica aspra, ja que ha de salvar la zona industrial al voltant de l’estació dels Monjos, aviat es revela com una de les més interessants de la Via Augusta Penedès, amb racons tant agradables com Sant Esteve de Castellet o el pas sobre la riera de Marmellar.

Des de l’estació s’ha de fer la volta al polígon per anar a trobar les restes del jaciment romà de Santa Tecla-la Gravura, a prop del barri de la Ràpita.

Tot seguit el nostre camí es troba i es retroba amb diferents meandres del riu Foix, fins que arriba a la carretera Bv-2117, la qual seguim en direcció sud fins que travessem les Massuques. A la sortida del poble, agafem el camí de la dreta que ens porta a l’església romànica de Sant Esteve de Castellet, on s’ha localitzat una necropoli i un mil.liari romà. A pocs metres, travessem el pont també d’origen romà i seguim el camí que ascendeix lleugerament. Val la pena aturar-se un moment per gaudir de la bona panoràmica sobre la vall del Foix que tenim a la nostra esquerra. 

Més endavant, arribem al pont de la riera de Marmellar i el torrent de Cal Cateri, límit de terme entre Castellet i la Gornal i l’Arboç, on hi ha restes d’una antiga resclosa d’origen romà. Per aquest punt també hi passa el Gr-92. Estem a tan sols 1.200 m del nucli de Castellet i l’embassament de Foix. El castell de Castellet s’assenta sobre un emplaçament ibèric.

Seguim el camí en direcció sud-oest, passem al costat de la depuradora de l’Arboç i continuem un bon tram seguint el límit del bosc. Travessem la carretera TP-2115, agafem a l’altra banda el camí Moliner fins a la cruïlla del camí de la Costeta. En aquest punt, si anem cap a la dreta entrem a l’Arboç, on podem agafar el tren (1.900 m). Si continuem recte, iniciem la darrera etapa de la Via Augusta Penedès. 

Característiques de l'etapa
Perfil de l'etapa
Familiar.
A peu
Sí.
Ciclable
100%.
Aparcaments

Els Monjos: Estació de Renfe.
L'Arboç: Estació de Renfe.

Fitxa tècnica
Dificultat
Moderada
Distància
12,50km
Altitud màxima
176m
Altitud mínima
115m
Desnivell
208m
Temps a peu
3 h (sense pauses)
Informació pràctica

Cal fer atenció al tram de la carretera Bv-2117 a les Massuques i en travessar la Tp-2115.

Com arribar

Els Monjos
Línia R4 de Rodalies, estació dels Monjos.

L'Arboç
Línia R4 de Rodalies, estació de L'Arboç.

Llocs d'interès