Via Augusta Penedès

Via Augusta Penedès

El paisatge de
la Via Augusta Penedès

Viu-lo. Deixa empremta!

El paisatge de
la Via Augusta Penedès

Viu-lo. Deixa empremta!

La Via Augusta

una passejada amb més de 2.000 anys d’història

La Via Augusta és una excusa per caminar, per pedalar.

Caminar, pedalar, és una oportunitat per copsar el paisatge.

Copsar el paisatge del Penedès és una manera de descobrir el territori.

Descobrir el territori és entendre l’empremta del passat, l’herència cultural i les transformacions. D’on venim, on hem arribat.

Què és la Via Augusta Penedès?

Legionaris, comerciants, pagesos, funcionaris, vilatans... tots ells van desfilar al llarg de l’antiga via de comunicació que, en els seus 1.500 km, recorria el territori entre Cadis i els Pirineus i enllaçava la península amb la capital de l’Imperi, la poderosa Roma. Era una via més de l’extensa xarxa de carreteres -80.000 km- que va teixir l’Imperi al llarg i ample del seu territori, des del Sàhara fins a Àsia.

Coneguda abans de la romanització com a Via Heraclea, el traçat de la Via Augusta seguia la ruta d'un antic camí ibèric que, al segle II aC, les tropes romanes van habilitar com a calçada. 

A peu, en llitera, sobre animals o en carro, al llarg del camí el viatjant trobava, entre ciutat i ciutat, fondes i parades per alimentar els animals de tir i reparar els carros.

El Penedès ha recreat el traçat de la Via Augusta al seu pas per la comarca per convertir-lo en una proposta que permet descobrir el territori tal i com és:  Un paisatge ple de camins, carrerades i corriols que configuren un mosaic de vinyes que canvia de color a cada estació.

Recorregut i etapes

La proposta s’organitza en 7 etapes i 2 variants de baixa dificultat, entre 6 i 12 km, sense desnivells acusats. 

Es tracta per tant d’un conjunt de passejades que es poden realitzar en qualsevol del dos sentits, a peu o en bicicleta i que, enllaçades entre sí, permeten recórrer de forma longitudinal l’espina central de la comarca del Penedès.

Existeixen dues alternatives al recorregut central. Una variant rodeja la capital comarcal per Pacs del Penedès fins a Santa Margarida i els Monjos i l’altra arriba a Vilafranca des de Lavern-Subirats per Sant Sebastià dels Gorgs, Sant Cugat Sesgarrigues i Sant Pere Molanta.

Tríptic de la Via Augusta Penedès.

Senyalització de la ruta | Normes de comportament

Fitxa tècnica

Distància: 51,25 km (sense enllaços a estacions de tren).
Distància per la variant Nord: 55,03 km.
Distància per la variant Sud: 52,4 km.
Ascensió acumulada: 1063 m.
Altitud màxima: 276 m.
Altitud mínima: 74 m.
Temps a peu: 12 h 20 min.
Dificultat: la dificultat de cada etapa oscil·la entre fàcil i moderada.

 

El Projecte Via Augusta Penedès

El Penedès, terra de vinyes,
terra de descobertes

El conreu de la vinya al Penedès es remunta amb anterioritat al segle IV aC. Des d’aleshores, el territori ha canviat notablement: nous nuclis de població, vies de comunicació, indústria, urbanitzacions... Tanmateix, les vinyes continuen sent l’element dominant del paisatge penedesenc, un paisatge que val la pena descobrir a través de l’àmplia oferta de rutes singulars que, tant a peu, en cotxe o en bicicleta, acosten al visitant al territori i li permeten gaudir de les històries, els racons i els secrets del Penedès.

Rutes singulars | Serveis turístics