Lavern Subirats - Vilafranca del Penedès

Lavern Subirats - Vilafranca del Penedès
Lavern Subirats
Vilafranca del Penedès

Per la plana de Sant Pere Molanta

Descripció general

Des de l’estació de Lavern ens dirigim cap al sud i seguim una pista paral·lela a  l’Ap7 uns 800 m, fins que travessem a l’altra banda pel pas elevat. Tot just passat el pont ens trobem davant d’una vinya enmig de la qual, uns 200m més enllà, hi ha les restes de la Torrota del Moro, un jaciment romà en el que s’ha identificat una àmplia extensió de murs i algunes sitges. Resta dempeus una paret de 4x3 m amb el sistema d’encofrat romà i una petita finestra.

Continuem cap a la dreta, tot enfilant el turonet de les Carreroles. Uns 400 metres després de sortir del bosc, a la nostra esquerra, junt el torrent de Sant Sebastià, es troben les Parets Antigues, unes restes de construccions a banda i banda de la riera que podrien tractar-se d’una antiga resclosa romana.

Poc després arribem a Sant Sebastià dels Gorgs. La ruta passa pel centre, davant mateix del monestir romànic del segle XI, l’únic del Penedès amb claustre.

Sortim del poble per la carretera Bv-2429 i ens desviem pel camí de l’esquerra i de nou cap a la dreta, per anar, sempre vorejant camps de vinyes, fins a Sant Cugat Sesgarrigues, on trobarem una reproducció de la calçada de la via al costat de l’església de Sant Cugat. 

A prop de Sant Cugat, si anéssim cap a Avinyó Nou, podríem visitar el centre d’Interpretació de la Font de la Canya i, una mica més enllà, a les Gunyoles, una torre circular massissa d’origen romà força imponent (s.I - II dC).

Sortim de Sant Cugat en direcció sud, travessem la N- 340 i anem a parar de nou a una confluència de petits torrents: el torrent de l’Alzina i la riera de Sant Marçal. Seguim el camí de la font del Milà, passem al costat del cementiri, travessem la Bv2415 i arribem a Sant Pere Molanta. Poc més enllà, en el lloc de l’antiga església, es troba un mil·liari romà que havia estat buidat i utilitzat posteriorment com a sarcòfag.

La ruta continua tot fent ziga-zagues cap a l’oest i arriba a Santa Maria dels Horts, església romànica. Seguim un tram paral·lel a la C15 en direcció nord per anar a buscar els ponts de la C15 i l’AP7 i, més endavant, la N 340. Entrem a Vilafranca pel camí de Melió i ens dirigim cap a l’estació. Si volem enllaçar amb l’etapa següent, l’hem d’anar a buscar a la confluència de la rambla de Sant Francesc amb el carrer de Sant Pere. 

Característiques de l'etapa
Perfil de l'etapa
Familiar.
A peu
Sí.
Ciclable
100%.
Aparcaments

Lavern-Subirats: estació de Renfe.
Vilafranca del Penedès: estació de Renfe.

Fitxa tècnica
Dificultat
Moderada
Distància
14,30km
Altitud màxima
273m
Altitud mínima
184m
Desnivell
271m
Temps a peu
3h 30 min (sense pauses)
Informació pràctica

Vigileu la sortida de Sant Sebastià dels Gorgs per la carretera Bv2429, el pas de la N340 després de Sant Cugat Sesgarrigues i en travessar la Bv2415 a Sant Pere Molanta. 

Com arribar

Lavern-Subirats
Estació de Rodalies de Lavern Subirats.

Vilafranca del Penedès
Estació de Rodalies de Vilafranca del Penedès.