La Granada - Els Monjos

La Granada - Els Monjos
La Granada
Els Monjos

De la conca de l’Anoia a la conca del Foix

Descripció general

Aquesta variant és una alternativa de la Via Augusta Penedès que, a partir de la Granada, arriba a Santa Margarida i els Monjos per les Cabanyes i Pacs del Penedès.

La variant comparteix l’inici amb l’etapa 4. Sortim de la Granada pel camí de Vilafranca, travessem amb atenció pel pas elevat la C-15. Al nostre costat queda el jaciment de la Teuleria dels Àlbers, amb restes de fòssils de fa 16 milions d’anys i també restes d’una vila romana. Agafem el camí de les Cabanyes i uns 180 m més enllà trobem una pista a l’esquerra, el camí de ca l’Andratx. El seguirem fins desviar-nos a mà esquerra pel camí de les Segarres. Sempre vorejant les vinyes, arribem de forma perpendicular al camí de la Torreta dels Bous als Pujols. El camí de l’esquerra correspon a l’etapa 4. Nosaltres agafarem el de la dreta, cap a les Cabanyes. El camí passa per la Torreta dels Bous i arriba a les Cabanyes. L’església del centre del poble, dedicada a Sant Valentí, és de factura moderna; l’antiga, als afores, és la primitiva església romànica, aixecada sobre una antiga vil·la romana. 

Travessem les Cabanyes i continuem fins a Pacs del Penedès, poble al que arribem a través del polígon industrial ubicat al nordest de la població. A Pacs del Penedès és interessant visitar el nucli històric i l’església de Sant Genís. Tant l’església com la rectoria estan construïdes sobre una antiga vil·la romana (S. I-IV dC). A l’entorn de la població s’han localitzat diversos jaciments ibèrics, una necròpoli romana i alguna altra resta important.

La via continua en direcció sud, travessa la riera de Pacs i el veïnat de l’Agrícola. A la sortida del veïnat seguim durant 150 m la BP-2121 cap a l’est, i agafem a la dreta el camí asfaltat dels Monjos a Pacs del Penedès que travessa la riera de Llitrà i continua per les planes del Maset. Aquest camí passa molt a prop de la Torre de les Aigües i del castell i ermita de Santa Maria de la Bleda, construïda sobre un jaciment romà. Més endavant, travessem la carretera de la Múnia, la B-212 per un pas a nivell. Passem a prop del jaciment de la Riba, amb abundància de ceràmica.

Travessem pel pont la variant de la N-340 i tot seguit l’AP-7. Arribem als Monjos pel nord, pel barri de Cal Salines. Aagafem l’avinguda Catalunya fins travessar el riu Foix. Tot just a la cantonada queda el molí del Foix, l’antic molí dels Monjos. Tot seguit continuem pel camí de les Fàbriques fins al camí de la Farinera. En aquest punt per acabar l’etapa ens adrecem cap a la dreta, on a poc més de 500 m hi ha l’estació dels Monjos, o seguim recte per enllaçar amb l’etapa següent, que porta fins a l’Arboç. 

Característiques de l'etapa
Perfil de l'etapa
Familiar.
A peu
Sí.
Ciclable
100%.
Aparcaments

La Granada: estació de Rodalies.
Els Monjos: estació de Rodalies.

Fitxa tècnica
Dificultat
Moderada
Distància
13,30km
Altitud màxima
161m
Altitud mínima
149m
Desnivell
271m
Temps a peu
3 h i 15 min (sense pauses)
Informació pràctica

Atenció al pas de la carretera Bv-2127 a la sortida de les Cabanyes, el breu tram de la Bp-2121 al barri de l’Agrícola i en travessar la B212 a Puigdesser.

Com arribar

La Granada
Línia R4 Estació de la Granada.

Els Monjos
Línia R4 Estació dels Monjos.

Llocs d'interès